Wakacje ze smakiem – odwiedź Hiszpanię
2016-08-24 14:48:17
Kraj znakomitego wina, pięknych plaż i flamenco. Kraj z bogatą historią i ciekawą tradycją, w której ważne miejsce zajmuje wyśmienita kuchnia, znana przecież na całym świecie. Hiszpania, bo o niej mowa, to wymarzone miejsce na wypoczynek i… niepowtarzalne doznania kulinarne.
Leżąca na Półwyspie Iberyjskim Hiszpania z trzech stron posiada dostęp do wody, przez północno-wschodnie regiony biegnie pasmo gór, a w kraju nie brakuje miast z cennymi zabytkami i muzeów bogatych w drogocenne eksponaty. Dodając do tego ciepły, umiarkowany klimat okazuje się, że Hiszpania posiada doskonałe warunki do wypoczynku, co zresztą skrzętnie wykorzystuje – kraj ten zajmuje 2. miejsce na świecie pod względem przychodów z turystyki.
Każdego roku Hiszpanię odwiedza coraz więcej turystów, a wśród nich nie brak amatorów dobrego wina i jedzenia. Najwspanialsze w kulinarnej tradycji Hiszpanii jest to, że każdy region ma swoje przysmaki. Na najpopularniejszym wśród turystów wybrzeżu - Costa Brava - serwują potrawy bliskie tradycji śródziemnomorskiej. Jednak nie są to te same smaki, co w Grecji czy we Włoszech - na stołach goszczą katalońskie delikatesy, czyli połączenie owoców morza i wędlin. Na katalońską tradycję kulinarną składa się burzliwa przeszłość i fakt, że Hiszpania była onegdaj prawdziwym mocarstwem z licznymi koloniami na całym świecie. Dlatego w kuchni gości i ryż, i makaron, a także orientalne przyprawy i dziczyzna. Nad morzem Katalończycy raczą się owocami morza, szczególnie dorszem, doradą, żabnicą i krewetkami, które poławia się u wybrzeży Costa Brava i Costa Dorada. W górskich regionach serwują potrawy mięsne, a szczególnie dziczyznę w towarzystwie owoców lasu. Kuchnia katalońska to przede wszystkim świeże i sycące sałatki. Sałatka esqueixada z dorszem lub warzywna escalivada będą doskonałe jako przekąska. Po obiedzie w nadmorskiej tawernie na Costa Brava koniecznie udajcie się do kawiarni lub ciastkarni na świetne desery, które są prawdziwą esencją słodkości i rozkoszy, choćby krem jajeczny z cukrem crema catalana, słodkie bułeczki roscon lub tortell czy podobne do pączków bunyols de Quaresma.
Na Costa del Sol kuchnia jest zdecydowanie bardziej śródziemnomorska. Spośród owoców morza na talerzu znajdziemy sardynki, merlina, anchois, kałamarnicę czy wątłusza. W nadmorskich tawernach podawane są prosto z grilla z dodatkiem gruboziarnistej soli morskiej. Bez wątpienia największą sławę ma gazpacho, czyli podawana na zimno zupa z przecieranych warzyw, z czosnkiem, oliwą i octem. W zależności od regionu dodaje się winogrona lub migdały.
Na wyspach takich jak Ibiza czy Majorka na pewno dostaniemy tradycyjne hiszpańskie dania, z tapas i paellą na czele, a do tego koniecznie kieliszek wina. Bary tapas cieszą się wzięciem, gdyż niewielkie przekąski z różnymi dodatkami – serem kozim, oliwkami lub szynką serrano – obrazują różnorodność hiszpańskich smaków.
Błędnie przepisany kod, przepisz powyższy kod wspak.
Komentarz został wysłany poprawnie i czeka na akceptację